Skocz do zawartości

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Kod HTML/CSS dla artykułu z obrazkiem, tytułem i treścią

html css kod artykuł news obrazek w newsie

33 odpowiedzi w tym temacie
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Zimistrz

    Stary wyjadacz

  • 465 postów
    • Czas spędzony online: 14d 2h 42m 38s
116
Znakomita!

Napisano 24 czerwiec 2014 - 23:54

#21

 

To już jeżeli trzymamy się HTML5 to robi się to z mikrodanymi :)
W atrybucie datetime podajemy czas w standardzie ISO 8601. W PHP od wersji 5 możemy wygenerować ją w prosty sposób:

 

 

Otóż niekoniecznie. Atrybut daty nie musi przybierać domyślnej wartości, ani stricte datestamp-a.

Microdata to nie standart. To wciąż tylko feature.

Na tym polega wartość atrybutu date, że jest elastyczny.

Co więcej, należy organoleptycznie sprawdzać jak to wszystko wygląda w realiach; i to co pewien czas.

Jedyna wyznacznia zaczynająca się od wielkoego G nie musi być jedyną, ale jest co najmniej istotną.

 

Poza tym, że oczywiście można szczać na wiele rzeczy, bo i tak będą działać dzięki idiotoodpornym przeglądarkom ;]


  • 0

zonic

    WT Elite

  • 2911 postów
    • Czas spędzony online: 134d 2h 27m 36s
472
Znakomita!
  • LocationToruń

Napisano 24 czerwiec 2014 - 23:55

#22

"artykół" - Specjalnie tak napisałeś co nieeee?

No przecież nikt ani przez chwilę w to nie wątpił :)


  • 0

writen

    Stary wyjadacz

  • 458 postów
    • Czas spędzony online: 29d 22h 56m 1s
133
Znakomita!

Napisano 25 czerwiec 2014 - 00:29

#23

No przecież nikt ani przez chwilę w to nie wątpił :)

Musiałem się tylko upewnić, bo w internecie wiele już rzeczy widziałem.

 

A i pamiętam jak bardzo dawno temu byłem przekonany, że pisze się "urzytkownicy". I jak mi ktoś wtedy zwrócił uwagę to wstyd mi jest do teraz.


  • 0

logo-green-dark.png


Semis

    Nowy użytkownik

  • 15 postów
    • Czas spędzony online: 2h 47m 23s
1
Neutralna
  • LocationSiemianowice Śląskie

Napisano 25 czerwiec 2014 - 07:27

#24

ło boże xDD co ja napisałem :o Sorry xDD Fajna plama xd 


  • 0

unbreak

    WT Elite

  • 1936 postów
    • Czas spędzony online: 27d 8h 38m 23s
506
Znakomita!
  • Location/home/unbreak

Napisano 25 czerwiec 2014 - 07:56

#25

Autor tematu i tak nie będzie wiedział co z tym zrobić i raz jeszcze będzie chciał żeby napisać kod. Proponuję zamknąć temat zanim do tego dojdzie :) W końcu został już rozwiązany :D


  • 0

webDeveloper


Michał

    Stary wyjadacz

  • 301 postów
    • Czas spędzony online: 16d 7h 11m 3s
95
Znakomita!

Napisano 25 czerwiec 2014 - 08:18

#26

Mikrodane służą po prostu do opisywania zawartości strony robotom.
W atrybutach elementu możesz sobie wstawić co zechcesz, i nie powinno być problemu ze wsparciem przeglądarek- bo po prostu nie one z tego korzystają tylko roboty. :)
 
Zapodam jeszcze narzędzie do testowania danych strukturalnych:
http://www.google.co...ls/richsnippets
 
 
 

Atrybut daty nie musi przybierać domyślnej wartości, ani stricte datestamp-a.
Microdata to nie standart.

Poczytaj o tym- musisz podać tam date w formacie ISO 8601.
Mikrodane to już standard wykorzystywany na coraz większą skalę.

I nie zapominajmy o pełnym wsparciu głównych wyszukiwarek.  ;)


  • 0

Zimistrz

    Stary wyjadacz

  • 465 postów
    • Czas spędzony online: 14d 2h 42m 38s
116
Znakomita!

Napisano 25 czerwiec 2014 - 14:34

#27

Poczytaj o tym- musisz podać tam date w formacie ISO 8601.
Mikrodane to już standard wykorzystywany na coraz większą skalę.

I nie zapominajmy o pełnym wsparciu głównych wyszukiwarek.  ;)

 

Hmm, mi wskazujesz abym po raz kolejny czytał specyfikacje - co mam za sobą wielokrotnie - podczas gdy sam akcentujesz mus formatowania daty we wskazanym formacie ?

Jak już wspomniałem atrybut date jest elastyczy; podałem jeden z wielu możliwych przykładów.

Natomiast format kalendarzowy ISO 8601 nie jest jedyną opcją., której zresztą nie używam wcale.


  • 0

Michał

    Stary wyjadacz

  • 301 postów
    • Czas spędzony online: 16d 7h 11m 3s
95
Znakomita!

Napisano 25 czerwiec 2014 - 15:39

#28

Tak podałeś jeden z wielu możliwych przykładów, który jest prawidłowy, nic do niego przecież nie mam.
Jednakże podkreślam- data w atrybucie datetime musi być w standardzie ISO 8601. Nie możesz wklepać tam sobie na przykład "czwartek 26 czerwca 2014".


  • 0

Zimistrz

    Stary wyjadacz

  • 465 postów
    • Czas spędzony online: 14d 2h 42m 38s
116
Znakomita!

Napisano 27 czerwiec 2014 - 10:32

#29

Nie musi.

RFC 2822 bądź poprawnie sformatowana data i/lub godzina.

Mnie się widzi, że nie chwytasz znaczenia tagu <time> i ewidentnie mylisz pojęcie atrybutu datetime.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo już po kilku forach prostowałem pojęcia "musi" vs "może", gdzie połowa domorosłych webmajsterkowiczów czyta lipne poradniki, a na oczy nie widziało jednego akapitu specyfikacji konsorcjum W3.e

 

 

ed: literówa


Użytkownik Zimistrz edytował ten post 27 czerwiec 2014 - 10:33

  • 0

unbreak

    WT Elite

  • 1936 postów
    • Czas spędzony online: 27d 8h 38m 23s
506
Znakomita!
  • Location/home/unbreak

Napisano 27 czerwiec 2014 - 11:41

#30

Przepychacie się jak małe dzieci, a żaden z Was nie podał odnośnika do źródła.

Dlatego też zgaszę ten flamewar: http://www.w3.org/TR...arkup/time.html

Wniosek: Atrybut datetime  może przyjmować dowolną* formę.

 

 

 

* zgodną z podlinkowaną specką.


Użytkownik unbreak edytował ten post 27 czerwiec 2014 - 11:47

  • 0

webDeveloper


Michał

    Stary wyjadacz

  • 301 postów
    • Czas spędzony online: 16d 7h 11m 3s
95
Znakomita!

Napisano 27 czerwiec 2014 - 13:59

#31

http://www.w3.org/ht...he-time-element


  • 0

unbreak

    WT Elite

  • 1936 postów
    • Czas spędzony online: 27d 8h 38m 23s
506
Znakomita!
  • Location/home/unbreak

Napisano 27 czerwiec 2014 - 15:10

#32

Niestety nie rozumiem co wynika z Twojego linka, po za tym że jest to link do 'draftu'.


Użytkownik unbreak edytował ten post 27 czerwiec 2014 - 15:11

  • 0

webDeveloper


Yeoman

    Stary wyjadacz

  • 358 postów
    • Czas spędzony online: 6d 19h 43m 48s
169
Znakomita!
  • LocationKatowice

Napisano 27 czerwiec 2014 - 18:29

#33

psst:

 <span class="date">22-04-1909</span>

<time datetime="2014-06-24" class="date">24.06.2014</time>

skoro już trzymamy się html5, a i w SERPach dobrze znać datę artytułu i/lub aktualizacji ;)

 

Spoko, ale sądzę, że nie ma się co wysilać aż tak, skoro autor nawet nie potrafi CSS'a. Pewnie by nie ogarnął.

Mimo wszystko dzięki za upomnienie ;)


  • 0

2ed58r7.png


Zimistrz

    Stary wyjadacz

  • 465 postów
    • Czas spędzony online: 14d 2h 42m 38s
116
Znakomita!

Napisano 29 czerwiec 2014 - 01:45

#34

Przepychacie się jak małe dzieci, a żaden z Was nie podał odnośnika do źródła.

Dlatego też zgaszę ten flamewar.

 

Przepycham to się w sklepowych  kolejkach ;)

I pomnij co wypunktowałem w każdej wypowiedzi, bo specyfikacja W3 to jest  wiedza przedszkolna każdego webmastera.

Niestety, coraz większa rzesza samozwańczych specjalistów wie wszystko najlepiej już po przeczytaniu kilku poradników ... podobnych im specjalistów.

 

Przeraża mnie co się przewija po największych forach komputerowych, posiadających dział związany w choć najmniejszym stopniu z całym tym webowym szajsem. I wiele razy głosowałem przeciwko temu, by przeglądarki naprawiały samoistnie kuriozalne wręcz błędy.


  • 0





Podone tematy Collapse


Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: html, css, kod, artykuł, news, obrazek w newsie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych