- młoda technologia
- brak wielu gotowych rozwiązań
- mała popularność w porównaniu np. do PHP, Pythona, Rubiego
- wysoka wydajność
- non-blocking I/O
- npm
- socket.io
- możliwość budowania aplikacji real-time
Napisano 13 lutego 2015 - 21:36
Napisano 13 lutego 2015 - 22:05
Ja mam okazję współtworzyć projekt pisany we wspomnianym Rubym, a dokładniej w Ruby on Rails i jestem mega zajarany tym. Co prawda odpowiadam tam za front, więc niewiele mogę powiedzieć na temat samego backendu, ale wszystko działa płynnie, do tego gemy, rake itd. W pracy sporo projektów PHPowych i tam wiadomo...nic ciekawego
Napisano 14 lutego 2015 - 11:22
Ostatnio zastanawiałem się jakie technologie wykorzystywane po stronie backendu są warte poznania.Moim obecnym faworytem jest dość młoda technologia- Node.jsWady:
- młoda technologia
- brak wielu gotowych rozwiązań
- mała popularność w porównaniu np. do PHP, Pythona, Rubiego
Zalety:
- wysoka wydajność
- non-blocking I/O
- npm
- socket.io
- możliwość budowania aplikacji real-time
Co o tym sądzicie? W czym piszecie na co dzień, i jakie to ma zalety i wady?
Sądzę że NodeJS jest dobry, aczkolwiek Go jest lepszy Zachęcam do nauki. Poszukaj NodeJS vs Go w google. Strona oficjalna: https://golang.org/
Napisano 14 lutego 2015 - 16:38
Z Rubym nigdy nie miałem większej styczności, ale ciężko byłoby mi przestawić się ze stylu klamrowego na wcięcia.
Ten Go całkiem ciekawy. Słyszałem kiedyś o nim. Składnia podobna do C (nawet wskaźniki są) ale IMO udziwniona, np. inne deklaracje zmiennych, brak nawiasów w pętli for. Ale może to kwestia przyzwyczajenia.
Po przeczytaniu kilku artykułów typu Node.js vs Go dostrzegłem kilka naprawdę dużych wad JS, jak na przykład Callback Hell.
Napisano 14 lutego 2015 - 19:12
Z Rubym nigdy nie miałem większej styczności, ale ciężko byłoby mi przestawić się ze stylu klamrowego na wcięcia.
Oj, jakbyś się już przestawił to nie chciałbyś wracać do klamerek
Napisano 28 lutego 2015 - 10:04
Oj, jakbyś się już przestawił to nie chciałbyś wracać do klamerek
Potwierdzam. Ja miałem tak po CoffeeScript
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Zapraszamy do zapoznania się z naszą nową promocją " Wszystko 50 % taniej na start " Każdy kto zakupi u nas serwer otrzyma zwrot polowy sumy do swoj |
Oferty firm hostingowych | pyfolek |
|
![]()
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych